Indexering 2025 6.5%
Bron: https://www.rijksoverheid.nl
Alimentatie omschrijving
Alimentatieberekening
De hoogte van de kinderalimentatie en partneralimentatie is afhankelijk van een groot aantal factoren. Om een goed inzicht te krijgen is het van belang snel een deskundige alimentatieberekening te laten uitvoeren door een specialist. Langeveld Mediation kan een alimentatieberekening uitvoeren. De methode die hiervoor wordt gebruikt is dezelfde als die van de rechter. Er wordt o.a. berekend met het netto besteedbaar inkomen (NBI) Dat is het netto inkomen, inclusief vakantiegeld en een eventuele bonus of 13e maand, etc.
Kinderalimentatie berekenen
Beide ouders blijven na een scheiding gezamenlijk financieel verantwoordelijk voor hun kinderen. Deze onderhoudsplicht is wettelijk vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en geldt voor iedereen. Was u niet getrouwd, maar woonde u samen of had u een geregistreerd partnerschap? Ook dan bent u verplicht om na de scheiding bij te dragen aan de kosten voor uw kinderen. De onderhoudsplicht geldt namelijk voor alle ouders, ongeacht of u gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap had, of samenwoonde (met of zonder samenlevingscontract).
Partneralimentatie
Partneralimentatie komt aan de orde wanneer een ex-echtgenoot na de scheiding niet in staat is om op een vergelijkbaar niveau als tijdens het huwelijk in het eigen levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt vastgesteld in hoeverre er sprake is van behoefte en in welke mate de ex-echtgenoot zelfredzaam is. Dit houdt in dat zowel het huidige inkomen als het inkomen dat redelijkerwijs kan worden verworven, wordt beoordeeld. Indien er sprake is van zowel behoefte als behoeftigheid, zal vervolgens worden berekend of de onderhoudsplichtige voldoende draagkracht heeft om aan de alimentatieverplichting te voldoen. Het uiteindelijke bedrag aan partneralimentatie wordt bepaald door het laagste van de twee factoren, namelijk de behoefte/behoeftigheid enerzijds en de draagkracht anderzijds. Indien er behoefte is, maar geen draagkracht, wordt geen partneralimentatie vastgesteld. Omgekeerd geldt dat wanneer er draagkracht is maar geen behoefte, er evenmin een alimentatieverplichting zal worden opgelegd.
Daarnaast geldt dat de vaststelling van partneralimentatie niet mag leiden tot een situatie waarin de onderhoudsplichtige een lager vrij besteedbaar inkomen overhoudt dan de alimentatiegerechtigde. In een dergelijke situatie zal de partneralimentatie worden aangepast, zodat beide partijen beschikken over een gelijk vrij besteedbaar inkomen. Deze methode staat bekend als de zogenaamde jusvergelijking.

Wanneer kinderalimentatie niet of slechts gedeeltelijk wordt voldaan
Gegevens
Langeveld Mediation kan desgewenst op korte termijn een professionele alimentatieberekening uitvoeren. Wil je dit door Langeveld Mediation laten doen, dan is het van belang de volgende gegevens compleet aan te leveren, inclusief kopieën van de bijbehorende bewijsstukken:
- Identiteitsgegevens (Kopie ID beide partners)
- Naam en geboortedata van de kinderen
- Gegevens over de kosten van de kinderen:
- De te verwachten zorg- of omgangsregeling
- Bijzondere kosten (bijv. opvang)
- Eventuele ontvangsten (bijv. kindertoeslag)
- Gegevens nieuwe financiële situatie
- nieuwe gezinssituatie (eventuele nieuwe partners en/of kinderen)
- informatie over het vermogen van beide partijen (saldo bankrekeningen, lijfrente, spaarplannen, beleggingen, verzekeringen, kapitaalverzekeringen)
- informatie over het inkomen van beide partijen (loonspecificatie laatste drie maanden bij loondienst, eventuele bonusaanspraken of dertiende maand, uitkeringen)
- Informatie over huidige woonlasten (gespecificeerd voor beide partijen, WOZ-waarde, hypotheekgegevens)
- De te verwachten woonlasten na scheiding
- Eventuele huurtoeslag
- Eventuele buitengewone lasten of scholingskosten
- Ziektekostenpremies beide partijen
- Eventuele eerdere alimentatieverplichtingen
- Overige omstandigheden en kosten die van invloed kunnen zijn
Hoe lang betaal je alimentatie?
Voormalige partners hebben de mogelijkheid om in onderling overleg afspraken te maken over de duur van de partneralimentatie. De wettelijke maximale termijn bedraagt de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Deze regel geldt uitsluitend voor gehuwde stellen; voor geregistreerde partnerschappen is geen specifieke termijn vastgelegd. Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen, dan is de alimentatieplicht beperkt tot de duur van het huwelijk. Voor kinderalimentatie geldt een wettelijke verplichting tot het bereiken van de leeftijd van 21 jaar. Voor kinderen tussen 18 en 21 jaar kan de hoogte van de alimentatie worden aangepast, afhankelijk van de mate waarin het kind financieel zelfstandig is. De alimentatieafspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Een zorgvuldige en goed doordachte alimentatieberekening kan bijdragen aan een harmonieuze verstandhouding tussen de voormalige partners, wat vooral belangrijk is wanneer er kinderen in het spel zijn.
Alimentatie beëindigen of wijzigen
Als de ex-partners het eens zijn over de beëindiging van de alimentatie kunnen zij dit schriftelijk regelen via een advocaat of notaris. Wil je de alimentatie eenzijdig opzeggen of wijzigen, dan moet dit via de rechter. Je hebt dan een advocaat nodig om een verzoekschrift met motivatie in te dienen.
De alimentatie eindigt bij:
- Het overlijden van één van de partners
- Als de minder draagkrachtige partner hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen
- Als de afgesproken alimentatietermijn is verstreken
Als de alimentatie afloopt kan deze eventueel verlengd worden, mits de rechter oordeelt dat beëindiging zeer onredelijk is. Hiervoor moet binnen drie maanden na afloop van de regeling een verzoekschrift voor worden ingediend bij de rechtbank.
Neem vandaag nog contact op met Langeveld Mediation voor een professionele alimentatie berekening (die rechtbanken ook gebruiken)
Indexering van de alimentatie
Ieder jaar wordt het alimentatiebedrag door middel van indexering aangepast, omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. De minister van Justitie en Veiligheid bepaalt wat het wettelijke indexering percentage volgens de tremanormen, de alimentatie indexatie, voor het komende jaar wordt.

Wijzigingen van de partneralimentatie regels in 2020
Met ingang van 1 januari 2020 is de duur van de alimentatie beperkt tot de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. De nieuwe wet is alleen van toepassing voor echtscheidingen van en na 1 januari 2020. Als op 1 januari 2021 al een verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend dan wel de hoogte van de partneralimentatie is vastgesteld, blijft de huidige wet gelden.
Er zijn echter een drietal uitzonderingen op de bovenstaande regel:
- Als er sprake is van jonge kinderen (uit het huwelijk voortkomend) dan eindigt het recht op partneralimentatie op het moment dat het jongste kind de leeftijd van 12 jaar bereikt.
- Als op de datum van het indienen van het echtscheidingsverzoek het huwelijk meer dan 15 jaar heeft geduurd en degene die alimentatie ontvangt, bereikt binnen 10 jaar de AOW-leeftijd, dan moet de partneralimentatie tot de AOW-leeftijd worden betaald.
- Als op de datum van het indienen van het verzoek tot echtscheiding het huwelijk meer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is op 1 januari 2021 ouder dan 50 jaar, wordt de alimentatieduur beperkt tot 10 jaar.
Nieuwe regels voor partneralimentatie per 2021
In uitzonderlijke gevallen kan de rechter een besluit nemen over de duur van de alimentatie. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de rechter oordeelt dat in de betreffende situatie een alimentatieperiode van langer dan vijf jaar gerechtvaardigd is. Daarnaast blijft het te allen tijde mogelijk voor partijen om in onderling overleg af te wijken van de wettelijke bepalingen, mits zij hierover overeenstemming bereiken.
Partneralimentatie langer dan 5 jaar
Er zijn 3 uitzonderingen op de nieuwe regels:
- U heeft samen kinderen. De partneralimentatie stopt pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
- Het huwelijk of het geregistreerd partnerschap duurde minimaal 15 jaar. En de ex-partner die alimentatie ontvangt, krijgt binnen 10 jaar AOW. Dan stopt de partneralimentatie als de AOW start.
- U bent geboren op of voor 1 januari 1970. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde langer dan 15 jaar. En u krijgt over meer dan 10 jaar pas AOW. Dan duurt de alimentatie 10 jaar.
Bij samenloop van de hierboven genoemde omstandigheden, geldt de langste termijn.
Wijzigingen in de aftrek van partneralimentatie
Degene die alimentatie ontvangt, moet deze opgeven als inkomen en betaalt hierover inkomstenbelasting. Degene die de alimentatie betaalt, kan dit bedrag als kosten voor levensonderhoud voor de ex-partner aftrekken van zijn/haar inkomen. Het belastingvoordeel hiervan kan oplopen tot maximaal 51,75% (2019: bij een inkomen van meer dan € 68.508 (na aftrek alimentatie)).
Wijziging in de aftrek per 01-01-2021
In het Belastingplan 2019 is opgenomen dat het belastingtarief waartegen alimentatiebetalingen kunnen worden afgetrokken in de komende jaren wordt verlaagd. In 2021 is sprake van een aftrek van maximaal 46% en dit wordt tot in 2023 jaarlijks verlaagd.
Dit leidt ertoe dat de netto-alimentatielast voor mensen met een hoog inkomen in de toekomst zal stijgen.

Is het mogelijk om afspraken te maken over alimentatie met mijn partner?
Ja, dat is zeker mogelijk, bijvoorbeeld tijdens een mediationtraject. Samen met uw toekomstige ex-partner kunt u afspraken maken over het betalen van alimentatie en de hoogte van het bedrag. Het is echter verstandig om deze afspraken tijdens de mediation vast te leggen in een overeenkomst. Vervolgens is het aan te raden om deze door de rechtbank te laten bekrachtigen in een beschikking. Op die manier krijgt u een zogenoemde ‘executoriale titel’, wat essentieel is als uw toekomstige ex-partner de alimentatie niet nakomt. Mocht het niet mogelijk zijn om gezamenlijk tot een overeenkomst te komen, dan zal de rechtbank een beslissing nemen over het recht op alimentatie en de hoogte daarvan.
- Home
- Wat is (register) mediation?
- Over mij/ervaring
- Stappenplan voor de scheiding
- Scheiden (kind) met autisme/ADHD/LVB/FAS enz
- Mediation versus rechtspraak
- Arbeidsmediation / Groepsmediation
- Alimentatie omschrijving
- Indexering alimentatie
- Informatie/kosten
- Tips als je ouders gaan scheiden
- Voorwaarden Langeveld Mediation
- Contact gegevens
- Interessante artikelen/Vragen
- Blogs
- Trainingen/cursussen