Indexering alimentatie

Is indexering verplicht?

Ja, de indexering van kinderalimentatie is wettelijk verplicht en kan niet worden weggelaten door onderlinge afspraken, ook als je eigen loon niet is gestegen of je kosten zijn toegenomen. Voor partneralimentatie geldt in principe ook een verplichte indexering, maar afwijkende afspraken kunnen in het scheidingsconvenant worden vastgelegd. Hierbij kan de indexering worden uitgesloten of aangepast, bijvoorbeeld door een vast percentage af te spreken of deze te koppelen aan de inflatiecorrectie van het salaris. De nieuwe alimentatie-indexering gaat jaarlijks in per 1 januari.

Wat als mijn ex-partner de indexering niet betaald?

Als de alimentatiebetaler de indexering in de afgelopen jaren niet heeft doorgevoerd, kun je de verhoging alsnog opeisen. De achterstallige alimentatie, inclusief de gemiste indexering, kan tot vijf jaar terug worden gevorderd. Na deze periode vervalt het recht om de indexering te claimen. Om verjaring te voorkomen, kun je je ex-partner binnen deze vijf jaar schriftelijk op de hoogte stellen, waardoor de termijn met vijf jaar wordt verlengd.

Reageert je ex-partner niet of weigert hij of zij te betalen? Dan kun je in veel gevallen een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mits de alimentatieverplichting is vastgelegd in een rechterlijke beschikking of convenant dat door de rechter is bekrachtigd. Dit is ook van toepassing wanneer de ex-partner geen alimentatie meer betaald terwijl de verplichting er nog is.

Als er zonder tussenkomst van een rechtbank of mediator afspraken zijn gemaakt over de alimentatie met je ex-partner, is het noodzakelijk om met een advocaat naar de rechter te gaan om de alimentatie formeel vast te laten leggen.

Je kunt ook overwegen om een mediator in te schakelen om de kwestie bespreekbaar te maken en gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Waarom is indexering verplicht?

De verplichte indexering van kinderalimentatie is ingesteld om ervoor te zorgen dat de financiële bijdrage aan de verzorging en opvoeding van kinderen in lijn blijft met de actuele kosten. Dit biedt zekerheid en stabiliteit voor alle betrokken partijen.

Hoe werkt de indexering?

Als alimentatiebetaler ben je zelf verantwoordelijk voor het toepassen van de jaarlijkse indexering. Je ontvangt hierover geen bericht, en het bedrag wordt niet automatisch aangepast. Als je de indexering niet elk jaar doorvoert, kan je ex-partner tot vijf jaar terug de achterstallige indexering opeisen, wat flink kan oplopen. Het is dus verstandig om meteen het nieuwe alimentatiebedrag te berekenen en ervoor te zorgen dat je vanaf 1 januari 2024 het aangepaste bedrag aan de andere ouder/ex-partner overmaakt.

Wanneer is de indexering bekend voor 2025?

De hoogte van de alimentatie-indexering wordt elk jaar in november door de overheid vastgesteld en bekendgemaakt. Dit betekent dat je moet wachten tot november 2024 om te weten welk percentage op dat moment van toepassing zal zijn voor de jaarlijkse aanpassing van het alimentatiebedrag. Zorg ervoor dat je dit nieuwe percentage op tijd toepast, zodat je vanaf 1 januari 2025 het juiste bedrag betaalt of ontvangt.

Meer weten over indexering alimentatie?

Neem contact op met Langeveld Mediation voor deskundig advies en begeleiding bij alimentatiekwesties. Wij staan klaar om u te helpen.