Business Mediation competition 2022
Vorige week heb ik het prachtige Business Mediation competition 2022 mogen begeleiden. Dit is een hele grote Wereldwijde wedstrijd waarbij de finale in Parijs is. Het was hierbij mooi om te zien dat de universiteit studenten heel gemotiveerd waren en enorm geïnteresseerd in mijn bedrijf. Ze waren ook heel benieuwd rondom mijn gedachtengang over mijn mediation competenties (en blijven benieuwd gezien de contacten die er nog zijn na deze mooie wedstrijd). Het is hierbij heel mooi om de studenten te zien groeien nav de verkregen feed-back die ze elke keer kregen na hun casussen en dat je steeds meer ontspanning zag na elke wedstrijd bij de deelnemers. Hierbij zijn er 3 onderdelen die van groot belang kunnen zijn. Hieronder omschrijf ik die onderdelen en hoe ze daar mee om gingen tijdens de wedstrijd.
Hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen?
Je beste casus speel je met zelfvertrouwen. Na een overwinning krijgt je zelfvertrouwen een boost. Maar winnen is niet de enige manier om je zelfvertrouwen te versterken. Gelukkig maar, want verliezen doe je ook. In deze blog lees je 3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.
1. Ken je kwaliteiten
Breng allereerst je kwaliteiten in kaart. Neem alle onderdelen van je kennis mee: tactiek, mentaal en mogelijke ervaringen spelen hierin een grote rol. Vraag ook eens aan je docente / stagebegeleider of mede studenten welke kwaliteiten hij of zij bij jou ziet. Schrijf ze op en spreek je kwaliteiten hardop uit (dan wordt het gevoel sterker). Doe de lijst in je tas, plak hem op je kamerdeur en/of sla hem op in je telefoon/computer. Mocht je zelfvertrouwen de komende tijd aan het wankelen worden gebracht, dan kan de lijst jouw kwaliteiten in herinnering brengen.
2. Train je sterke punten
Vervolgens is het zaak om je kwaliteiten te ontwikkelen door er veel op te trainen. Het ligt voor de hand om in je geoefende casussen aandacht te besteden aan je zwakke(re) punten. Die wil je immers verbeteren om een completere student te worden en uiteindelijk een goede professional. Maar vergeet ook je 'wapens' niet! Je sterke punten zijn de bouwstenen van je zelfvertrouwen. Daarmee win je wedstrijden. Bovendien is het trainen van je kwaliteiten veel leuker dan het eindeloos oefenen van die lastige techniek die je maar niet onder de knie kunt krijgen.
3. Kijk naar wat er goed gaat
Veel sporters zijn kampioen zwart-kijken. Na een wedstrijd kunnen ze met gemak een hele waslijst aan fouten en verbeterpunten opsommen. Het is prima om kritisch te zijn op de onderdelen van je casus die (nog) niet goed gaan. Het helpt je om jezelf te ontwikkelen. Maar geef op z’n minst evenveel aandacht aan de dingen die wel zijn gelukt. Je missers zijn niet belangrijker dan je winners. Juist het tegendeel is waar om een sterk zelfvertrouwen te ontwikkelen. Sta daarom bewust stil bij de dingen die wel goed gaan. Zet je mooiste actie van een wedstrijd in het zonnetje door hem nog eens te herbeleven. En nog eens. Geef aandacht aan de kleinste successen. Bijvoorbeeld als je minder fouten hebt gemaakt dan de vorige casus. Vooruitgang! Of als je voor het eerst de rol van een advocaat/mediator op je hebt genomen, al ging dat niet vlekkeloos. Groei!
Doe je voordeel met bovengenoemde tips en ga met meer zelfvertrouwen naar de finale in Parijs. Succes!